Kromkommer soep

De groente die niet meer zo lang houdbaar zijn worden bereid tot een smaakvolle, goed gevulde groentesoep. In de koelkast bewaren of invriezen en zo krijgen deze groente een tweede leven. Wie heeft er zin in een kom warme soep?!

Kromkommer legt deze maand flink wat kilometers af. De foodmiles lopen snel op! Grote kans dat menig Rotterdammer ons inmiddels niet meer over het hoofd kan zien: twee meiden op de fiets, kratje aan het stuur, plastic tassen aan de zijkant, backpack op de rug als het moet en een schoudertas voor de zekerheid. Lekker stel hoor. Ja, die Kromme Voornemens zijn nog niet zo eenvoudig.

De hele week staat volgepland met bezoekjes aan onze partners. Op verschillende tijdstippen in de week gaan we langs om op te halen wat anders afval zou worden. Soms op vaste dagen, soms bellen we of het nodig is om te komen. Al met al een hele logistieke onderneming. En alles zo veel mogelijk lopend of op de fiets, want das lekker CO2-neutraal. En eenmaal thuis wordt alles netjes geadministreerd: aan het einde van de rit willen we wel weten wat onze impact is geweest.

En dan begint logistieke uitdaging nummer 2: wat eten we wanneer en hoe zorgen we ervoor dat we alles zo goed mogelijk gebruiken? Wat niet lang meer houdbaar is gaat het eerste op. Groenten worden verwerkt – bijvoorbeeld in soep – zodat hun houdbaarheid verlengd wordt. Vlees wordt ingevroren voor later gebruik en brood vriezen we in of laten we drogen om er daarna koekjes van te kunnen maken. Wat we niet zelf kunnen opeten/bereiden/bewaren wordt uitgedeeld aan anderen die we inspireren iets moois te bereiden met een product dat anders ‘waardeloos’ zou zijn geworden en zelf ook minder te verspillen.

Ja, das nog eens werken voor je eten. Als we dan ‘s avonds moe maar voldaan aan onze waste-maaltijd zitten is elke hap goud waard!

Zo verzamelen we niet alleen kilometer voor kilometer ons eten bij elkaar, we verminderen ook kilometer voor kilometer de verspilling van eten.