Je kan het nog zo vaak vertellen. Dat we zeker een derde van ons voedsel verspillen en hoeveel impact dat heeft op de aarde. Maar hoeveel ‘slecht nieuws’ krijg je op een dag te horen? Van honger in Afrika, protesten in Turkije en een aanhoudende stroom berichten over klimaatverandering en het opraken van fossiele brandstoffen. Zoveel, dat je het eigenlijk niet meer voelt. Je hoort het aan en gaat over tot de orde van de dag. Het wordt een ver van je bed show en ergens is dat ook wel fijn, want al die ellende, is dat niet gewoon te veel voor één mens om te dragen?

Toch is het om vooruit te komen belangrijk dat mensen niet alleen weten wat er gaande is, maar het ook echt begrijpen en voelen. Want pas als het echt binnenkomt, wil je het ook veranderen (duh!). Voor voedselverspilling geldt dat waarschijnlijk net zozeer als voor andere ‘wereldproblemen’. Maar hoe zorg je ervoor dat de ver-van-mijn-bed-stand uit gaat?

Voor onszelf begon het no-waste avontuur met dumpster diven. Toen we eenmaal die vuilnisbakken opentrokken en ons tegoed konden doen aan een overdaad aan mango’s, watermeloenen en bananen, begon er ergens iets te dagen. Als eerste natuurlijk een soort oer-overwinningsgevoel: wow, wij hebben gewoon een plek ontdekt met allemaal lekker en gratis eten! Maar even later begin je het langzaam te beseffen. Die paar bananen die je kan redden zijn nog maar een fractie van wat er allemaal weggegooid wordt, terwijl het nog zo lekker smaakt! Voor ons leidde dat uiteindelijk tot het opzetten van Kromkommer, waar we inmiddels vrijwel fulltime mee bezig zijn. Waar een bruine banaan al niet goed voor is …

Zien, aanraken en proeven dus, that’s the key! En hoe leuker het eruit ziet en hoe lekkerder het smaakt, hoe meer je je beseft dat het eigenlijk wel heel krom geregeld is in ons voedselsysteem. En dat is nou precies wat wij willen: op een leuke en lekkere manier mensen ervan overtuigen dat gekke groenten op ons bord horen én natuurlijk dat al die andere verspilling ook onnodig is. Naast de grote veranderingen in de keten waar we ons voor inzetten, lijkt het er dus op dat we nog een klein zijspoortje in gaan slaan: no-waste catering. We hebben al wat tests gerund de afgelopen maanden en het viel in de smaak! Prachtige lunches, diners en buffetten met heerlijk en overdadig eten en een klein verrassingselement voor de onwetende eter, alles is namelijk gemaakt van waste. Hoe en wat precies, dat horen jullie nog, maar mocht je nou met je bedrijf, familie of vrienden willen genieten van zo’n superduurzame én overheerlijke no-waste maaltijd, mail ons dan alvast. Wij kunnen namelijk niet wachten om te beginnen!

Jente en Lisanne
Zijn: 
so excited over alle nieuwe Kromkommerplannen
Gaan: hier woensdag al de eerste handjes en voetjes aan geven
Eten: vandaag de hele dag heerlijke fruitsalade uit de afvalbak
Drinken: de allerlekkerste zelfgebrouwen chai mét een beetje van Alpro (thanks voor de testpakketjes :))