Nog even en dan is het alweer: Pasen! En wie vasthoudt aan de tradities eet tijdens de vastentijd van 40 dagen voor Pasen geen eieren. Nu de dagen wat langer worden, beginnen kippen (met natuurlijk bioritme) langzamerhand wél al eieren te leggen. Met Pasen is er dan dus al een aardig voorraadje eieren ontstaan en doen we niks anders dan eieren zoeken, schilderen en natuurlijk opeten! Maar welk eitje kan je nou met een gerust hart in de pan gooien?

Vorige week bezochten we met de Youth Food Movement Academie een aantal kippenhouderijen. Nu zijn er verschillende manieren om eieren te classificeren. Zo deelt de Dierenbescherming ‘beter leven’ sterren uit aan verschillende soorten eieren. Scharreleieren staan daarbij onder aan de ladder, gevolgd door vrije uitloop eieren. Bij zo’n vrije uitloop kippenhouderij zijn wij op bezoek geweest en ik kan je vertellen, het klinkt mooier dan het is. De kippen zitten alsnog drie hoog opgestapeld en wel erg dicht bij elkaar. Vast al een stuk beter dan legbatterijen, maar dat romantische beeld wat je kreeg bij de mooie term ‘vrije uitloop’ valt gegarandeerd uit elkaar bij het zien van de realiteit.

Op naar de volgende bestemming: een Rondeel. De rondeel stal is een innovatieve ronde stal compleet met stofbaden en bosrand, waar de kippen zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. De kippen kunnen écht scharrelen en komen nieuwsgierig kijken naar hun bezoekers. Dat past al een stuk meer in het gezellige plaatje dat je wil zien! Hoewel ik wel mijn vraagtekens had bij het kunstgras waar de kippen op lopen. Zouden de kippen dat ook zo weten te waarderen of is dit toch een beetje voor de mooie foto’s? Desalniettemin een fantastisch concept en een behoorlijk verantwoord eitje. Niet voor niks krijgen de Rondeel-eieren van de Dierenbescherming 3 sterren, evenveel als de biologische variant.

Kan dit nog overtroffen worden? Jawel hoor, en de waardering voor de overtreffende trap der eieren werd er bij mij thuis met de paplepel ingegoten, zo niet gehamerd. Want wat is er nou mooier dan eigen kippen die lekker de ruimte hebben in de tuin en ook meteen mooi jouw schillen en broodkruimels opeten (ha, als je dacht dat we voedselverspilling vergeten waren, mooi niet!). Ze scharrelen een beetje rond, pikken een wormpje en kakelen af en toe. Het is misschien romantisch en natuurlijk bijzonder onrealistisch dat iedereen van die gezellige achtertuineitjes kan eten, maar wat mij betreft is dit wel het enige eitje met 5 sterren. Ik hoor het m’n vader nog zo zeggen op zondagochtend bij het ontbijt: “NIETS is zo lekker is als een vers eitje van eigen kippen”.

Jente en Lisanne
Gaan: 
met Pasen even heerlijk bezinnen én eieren zoeken
Eten: hun eitje het liefst 7 min. gekookt
Maar eerst: samen met Buskruid soep van gekke groenten maken op het FoodFilmFestival
Kijken uit naar: de LENTE