Sinds een jaar of twee heb ik me vastgebeten in het onderwerp voedselverspilling. Waar komt dit vandaan? Waarom houdt het me zo bezig? Voor mij geen moeilijke vraag. Mijn leven draait om eten!

Ik ben opgegroeid in de keuken van het restaurant van mijn ouders. Ik werkte daar al echt mee: schoonmaken van vis en groente, mijn vader helpen bij het maken van buffetten. Toen ik 12 was, draaide mijn vader en ik samen de kerstdagen in de keuken. Hij achter het fornuis, ik maakte de borden op. Mijn indruk als kind van voedselverspilling was eigenlijk heel positief; ik wist dat als al dat eten terug kwam van de buffetten, dan wij het mochten opeten. Vooral bij de toetjes was dat natuurlijk een feest. Maar een deel ging ook de afvalbak in.

Mijn interesse voor problemen in de wereld begon ook al jong. Ik las de kranten vanaf mijn achtste, schreef brieven naar de minister president en werd lid van de dierenbescherming. Ik begreep gewoon niet waarom er zo veel dingen mis gingen in de wereld. Konden mensen daar niets aan doen? Ik besloot al vroeg dat ik “de wereld wilde gaan redden”. Hoe? Dat wist ik nog niet.

Jaren later maakte ik een aantal grote reizen. De schoonheid van de wereld liet me niet meer los. Maar ook de problemen die ik zag om me heen; armoede, honger, milieuvervuiling. Mijn interesse voor duurzaamheid groeide.

Inmiddels werkte in al een aantal jaren in de food business, maar kon mijn passie voor eten en mijn zorg voor de wereld nog niet echt combineren. Dit veranderde toen ik uitgenodigd werd voor de Battle of the Cheetahs (een ideeënwedstrijd voor voedselproblematiek) en gevraagd werd om mee te denken over het probleem voedselverspilling. Vanaf dat moment was ik om. Dit is mijn missie! Dat is nu bijna twee jaar leden.

Sinds een tijdje zet ik me samen met Lisanne en Jente in voor deze missie. Een beter team kan ik me niet wensen. Kromkommer is voor mij de manier om iets bij te dragen aan een betere wereld. Ik geloof echt dat wij als team, met onze Krommunity, impact kunnen gaan maken. De oplossing is zo simpel; eten gooi je niet weg maar eet je op. We moeten het alleen nog even gaan doen. En volgens mij kan dat alleen op een positieve manier, samen met anderen. We zullen tegenslagen gaan tegen komen, we zullen de gevestigde orde gaan wakker schudden. Laat het maar komen, wij zijn er klaar voor!

Nu staan we voor een heel concreet doel: soep maken. Soep gemaakt van groente die anders weggegooid zou worden. Soep met een enorm mooi verhaal, waar wij hopelijk velen mee gaan inspireren. Ik zie Kromkommer als een merk in wording dat echt ergens voor staat. Een merk dat van de Krommunity is. Maar vooral een merk waarmee we impact gaan maken: voedselverspilling de wereld uit!

De (financiële) hulp van onze Krommunity is heel hard nodig om onze missie te bereiken. De steun die we tot nu toe hebben ontvangen is enorm. Ik ben daar erg dankbaar voor. Dit is voor ons het signaal dat we op de goede weg zijn.

Wil jij met ons de wereld een stukje beter maken? Steun ons dan ook: www.kromkommer.com/crowdfunding

Twitter: @chantalengelen
Chantal (@) kromkommer.com