Een tijdje geleden kwamen wij in contact met Paul van Tuinderij Beegdenhof. De manier waarop dit gebeurde is toch wel noemenswaardig. De moeder van Paul zat namelijk bij de kapper en las in een blaadje over Kromkommer (jaja, onze soepjes bereikten zelfs bladen als de Party). Zij dacht: die moeten we spreken! En zo geschiedde.
Ik ging voor een kennismaking op weg naar Hunsel, een plaatsje bovenin Limburg. Tuinderij Beegdenhof wordt gerund door de familie Janssen. Naast asperges en pompoenen kweken zij courgettes. En niet een paar…. Zo’n 5 miljoen courgettes komen daar jaarlijks vandaan. Wow! Paul is een jonge teler die met veel enthousiasme het vak uitoefent en uiteindelijk het bedrijf van zijn ouders hoopt over te nemen.
Je staat er waarschijnlijk niet vaak bij stil, maar courgettes zijn erg kwetsbaar. In de winkels zien ze er altijd prachtig uit, even groot en mooi glanzend. Helaas geldt dit niet voor alle courgettes die van de plant komen. Zo’n 10-20% van de productie gaat namelijk na het oogsten weer terug het land op. Waarom? Omdat de buitenkant beschadigd is door de ‘naalden’ van de courgetteplant. Als de courgette nog jong is, dan kunnen deze de vrucht beschadigen. Wanneer ze doorgroeien, worden dit bruine krasjes. Niet erg zou je zeggen? Wel dus: deze 2e klasse bereikt nooit de winkel. Met de smaak is niets mis. Krom!
Gekke vormen, zoals je vaak bij andere groente ziet, zijn er niet zo veel. Heel af en toe gebeurt het dat er een tak of iets dergelijks op courgette terecht komt. Hierdoor kan de courgette vervormen en deze eindigt dan als waste.
En wist je dat courgettes bestoven moeten worden om goed te kunnen groeien? Bijen, hommels en andere insecten zorgen voor het transport van het stuifmeel van de mannelijke naar de vrouwelijke bloemen. Als het donker weer is dan vliegen de beestjes niet zo ver en blijven sommige courgettes onbevrucht. Hierdoor groeit de achterkant van de courgette niet mooi rond met als gevolg dat het puntje zacht wordt. Ook deze courgettes worden weggegooid. Complex allemaal? Dan hebben we het nog niet eens gehad over de maat van een courgette. Die is erg belangrijk. De supermarkt heeft hem bij voorkeur tussen de 280 en 400 gram. Groter zijn ze niet meer zo lekker. Dit is een uitgekiend klusje: een courgette kan in de ochtend bijna op gewicht zijn, maar groeit zo hard door dat hij op het einde van de dag te groot is. Respect voor die courgetteteler hoor ;-).
Moraal van dit verhaal? Wij zijn gek op courgettes en kunnen haast niet geloven dat zoveel van dit lekkers weggaat door een paar krasjes. Wij gaan hard aan de slag om een oplossing te vinden voor deze lekkere groente. Hoe mooi zou het zijn als deze prachtige groente straks gewoon op jouw bord liggen?
Groeten Chantal