Angstvallig klampen we ons vast aan het idee dat het óóit nog lente gaat worden, maar voorlopig moeten we de winterse kou echt nog even blijven trotseren. Dat deden we ook tijdens de derde editie van het Food Film Festival (FFF) in Amsterdam. En we hebben maar meteen van de nood een deugd gemaakt door in samenwerking met de Soepbus van BUSKRUID de bezoekers van FFF van warme gekke-groentesoep te voorzien. Wie is het gezicht achter die knalrode soepbus met geblokte gordijntjes? Kromkommer in gesprek met Jessica Schrier, soepbusionista van top tot teen.

De Soepbus is onder doorgewinterde festivalgangers inmiddels een begrip, maar wat is BUSKRUID precies?
,,BUSKRUID staat voor écht eten: een wortel is een wortel en het blijft een wortel. Ik hou er van dat terug te zien, proeven en ruiken in mijn eten. Met de Soepbus rijd ik van festival naar markt, bedrijfsfeest, bruiloft of ander evenement. Daar op locatie bereid ik in de Soepbus verse soepen, salades en mini-quiches. Ik kook vegetarisch: ik ben geen vegetariër of anti-vlees, maar ik wil wel graag laten zien het helemaal niet nodig is om altijd met vlees te koken en eigenlijk hou ik er simpelweg vooral van om met al die verschillende mooie verse groenten te werken.”

Op je eigen blog schrijf je over je start met de Soepbus: ‘het kwartje is gevallen’. Wanneer wist je dat je met een rollende keuken door het land wilde gaan crossen?
,,Het kwartje viel pas echt toen ik met een enorme glimlach mijn eerste soepje verkocht tijdens het festival van de Rollende Keukens, het voelde net als winkeltje spelen vroeger. Ik startte met de Soepbus omdat ik behoefte had aan verandering in mijn leven, lekker eten maken voor anderen en steeds weer op een andere plek. Ik dacht af en toe een evenement te cateren naast mijn vaste baan en had er helemaal niet op gerekend dat alles zo snel zou gaan. Voor ik het wist stond ik bijna elk weekend op een andere locatie met de Soepbus.”

Soep staat in jouw food-truck centraal, waar komt die passie voor dit gerecht vandaan? Ben je de soep nooit zat?
,,Ik zocht een product waar ik helemaal achter sta, niet alleen superlekker maar ook echt iets gezond voor aan mijn gasten. Daarnaast soep is toch hét ultieme comfort food? Het bereiden van de soep ben ik eigenlijk nooit zat. Er zijn zoveel verschillende groenten om mee te werken, van elke biet, winterpeen of knolselderij word ik weer blij. Dit seizoen start ik met koken met afgewezen groenten die niet in de verkoop belanden. Zo kan ik iedereen laten zien én proeven hoe mooi en lekker deze te grote, te dunne, te kleine, te kromme, te dikke groenten zijn en hoe ongelooflijk zonde en onnodig het is dat deze nog te vaak op de afvalhoop belanden.”

Kromkommer is nieuwsgierig: hoeveel kilometers heb je eigenlijk al met je bus afgelegd?
,,Haha zo rond de 10.000 kilometer met heel veel hulp van de wegenwachtservice…”

En wat is na al die kilometers je mooiste ervaring tot nu toe met BUSKRUID?
,,Het mooiste is dat er keer op keer weer een blij gezicht voor mijn raampje staat die graag een soepje wil proeven!”

Jente en Lisanne
Hebben een dikke 100 kilo aan afgekeurde groente een tweede leven gegeven met soepbus Buskruid
Hun jas en sjaal ruiken nog steeds naar geroosterde snackpaprikaatjes, tomatensoep en koriander.
Zijn geïnspireerd door de passie van Jessica en onder de indruk van die grote brandweerbus
Gaan zeker vaker samenwerken – wie weet waar je ons de volgende keer tegenkomt!

Meer info: www.buskruid.com