Sinds een aantal maanden is Maaike betrokken bij het reilen en zeilen van Kromkommer. Tijd dus voor een gastblog!

Kromkommer is een start-up vol ambitie, passie en motivatie. Liepen Jente en Lisanne een jaar geleden nog door weer en wind de markten en prullenbakken af op zoek naar tasty waste, inmiddels staan ze te spreken op menig beurs of event, verschijnen met vrolijke foto en tekst in magazines, komen met prikkelende dialoog op tv en slepen verschillende awards in de wacht.

En dat is niet voor niks. Want verschil maken, dat doen zij als geen ander. Zo leer ik als vriendin en helpende hand via Kromkommer dat 30-50% van de wereldwijde voedselproductie wordt verspild en dat 5-10% van ons voedsel niet eens de schappen haalt vanwege gekke vorm of kleur. Gewoon krom, dus. Nu ben ik geïnteresseerd in voeding en verdiep mij geregeld in de ins and outs, maar hier keek ik toch wel even flink van op. Aan de overweldigende reacties te zien was ik niet de enige. De Kromkommer Facebook-posts worden massaal geliked en gedeeld, mensen maken het thema bespreekbaar tijdens feest of partij en enthousiaste mails stromen binnen. Maar de gezonde en natuurlijke twijfel blijft. Doen we het wel goed? Halen we onze doelen? En maken we écht verschil?

En dan zit ik daar op Magic Monday bij hen aan tafel en zie die twee telefoneren en mailen. ‘Jent, we zijn genomineerd voor de Viva400. Of we een interview komen geven voor NOS. We hebben een support quote ontvangen van Peter Bakker, bestuurder van TNT!’

Vanaf de zijlijn kijk ik verwonderlijk toe en begin even te lachen. Die blik op vooruit maakt de meiden wie ze zijn: succesvol en vooruitstrevend. En zo zullen zij uiteindelijke hun ambitieuze doelen gaan bereiken. Maar op dat moment voel ik de plicht om hun blik even op achteruit te zetten. Geen toekomstplannen, maar behaalde resultaten. Celebrating success.  Iets wat best lastig is voor een start-up in een tijd van onzekerheid en de drang om jezelf te blijven bewijzen, te presteren en uiteindelijke te groeien. Kort blikken ze terug op onderscheidingen, positieve reacties en enorme stappen vooruit. Maar ook tegenslagen die uiteindelijk resulteerden in wijze lessen en innovatieve oplossingen. Heel even lachen we erom. Ogen stralen. Ruggen worden gerecht. Maar niet te lang, want er moet nog teveel gebeuren. En dus rammelen wij snel weer verder aan de planningen, concepten en facturen. Want het feit blijft dat er nog steeds veel teveel voedsel wordt weggegooid vanwege ‘looks’of overproductie. Werk aan de winkel en blikken weer op vooruit. Hoppaa!

Jente en Lisanne
Zijn:
 trots en superblij met onze Kromkommer-hero Maaike (wat een kanjer!)
Pitchen: Kromkommer deze week voor de jury van de Horecava Innovation Award (stem hier mee!)
Werken: keihard door om de crowdfundingscampagne van Kromkommer op te zetten voor januari