Op 15 mei waren we met de YFM academie in Brussel om een bezoek te brengen aan het Europees Parlement. We spraken daar met een aantal parlementariërs over landbouw en voedsel en kregen een klein inkijkje in hoe dat nou toch werkt daar in Europa. Interessante en complexe onderwerpen, waar grote belangen mee gepaard gaan. Dat die belangen groot zijn, blijkt ook wel uit de 25.000 lobbyisten die in Brussel actief zijn. Eén daarvan zat zelfs bij ons in de zaal. Ik betwijfel of iemand de beste man heeft uitgenodigd, maar hij schroomde niet om ieder haakje aan te grijpen om zijn visie en wijsheid tentoon te spreiden. In zijn geval ging het om het belang van de boeren, maar er wordt natuurlijk minstens zo hard gelobbyd door grote bedrijven, industrieën en allerhande NGO’s.

Ook nationale belangen spelen mee in Brussel. Het bekende voorbeeld is de maandelijkse verhuizing van het hele EP naar Straatsburg en terug. Onhandig, maar vastgelegd in het verdrag en Frankrijk staat erop dit niet te veranderen. De kosten zijn gelukkig slechts wisselgeld in verhouding tot de rest van de begroting. Dit grapje kost namelijk € 200 miljoen per jaar. Naast dit soort kleine frustraties valt niet te ontkennen dat de invloed die je kan uitoefenen op Europees niveau  natuurlijk een stuk groter is dan de invloed van ons kleine initiatieven. Zo zorgt een Europees verbod op bepaalde bestrijdingsmiddelen in één klap voor een betere toekomst voor de bij en wat als Europa voedselverspilling nou eens groots zou aanpakken…

Toch is bottom-up voor mij ‘the way’. Want pfff, hoe mooi en belangrijk Brussel ook is, ik beschik gewoon niet over engelengeduld, diplomatiek talent en een olifantenhuid. Wij kleine initiatieven knutselen maar wat in huiskamers en kleine collectieven. We gaan de straat op en bereiken daar misschien 1000 mensen mee. We hebben nog geen waterdichte business modellen en zijn wellicht veel te idealistisch of zelf een tikkeltje naief. Maar we doen het wel. En we doen het zelf. We hoeven niet te wachten tot iedereen het eens is, tot besluiten zijn genomen en wetten zijn geschreven. We beginnen gewoon vandaag. Een beetje rebels, want ja, daar op de grenzen van de wet en de gevestigde orde wordt het natuurlijk pas interessant. Dumpsterdiven, mag dat nou wel? En die houdbaarheidsdatum, hoe streng moeten we ons daaraan houden? We zijn klein, maar wat we bereiken is steeds groter. En als we straks met een paar miljoen zijn, dan komen we misschien ook nog wel op Europees niveau. Via onze eigen weg.

Maar eerst nog even rebelleren, guerrilla style natuurlijk. 25 mei is het zover: wij doen een grote Kromkommer Guerrilla in het centrum van Rotterdam. Niemand zal ontkomen aan de kromme komkommers die overal opduiken, the guerrilla art op de straten en de kromme smaaksensaties…. Nieuwsgierig? We zien jullie graag zaterdag 25 mei op het Beursplein in Rotterdam!

Jente en Lisanne
Zijn:
 druk bezig met de voorbereidingen van hun Kromkommer Guerrilla
Nodigen: jullie van harte uit om te komen kijken op Beursplein tussen 10 en 17 uur.
Zijn blij met: de fantastische prijs van FoodGuerrilla voor onze guerrilla actie!
Deden: ook mee aan Food Revolution Day!!