Beste Intermarché,
Allereerst gefeliciteerd met jullie ontzettend succesvolle campagne voor ‘inglorious fruits and vegetables’. Afgelopen maand zaten onze Facebook-, Twitter- en mailaccounts vol berichten van vrienden en volgers die ons wezen op jullie video over ‘failed lemons’ en ‘ugly carrots’. Hoewel jullie natuurlijk niet de eerste waren met dit idee*, hebben jullie het duidelijk goed aangepakt. Een gemiddelde dagelijkse verkoop van 1,2 ton, een stijging van 24% in winkelbezoeken en een wereldwijd bereik van meer dan 21 miljoen mensen: van dit soort cijfers kunnen wij alleen maar dromen. Chapeau!
Als krombassadeurs van gekke groenten en fruit zijn wij natuurlijk meer dan blij dat retailers zoals jullie het met ons eens zijn dat een kromme komkommer écht net zo lekker is als zijn perfect rechte broertje. Groente en fruit kan niet verspild worden om hun looks. Gelukkig zien we dat steeds meer consumenten, retailers, overheid en boeren zich realiseren dat voedselverspilling een belangrijk issue is. En waar kan je dan beter beginnen dan bij het laaghangende ‘gekke’ fruit? Dat idee is op zich natuurlijk helemaal niet slecht. Supercool zelfs, al zeggen we het zelf. Al zijn er wel een paar dingen waar we ons zorgen om maken.
Allereerst de positionering van de producten. Volgens ons zijn kromkommers, hartvormige aardappelen en andere gekke groente juist veel leuker en specialer. Dus waarom zou je ze dan lelijk of ‘moche’ (Frans voor lelijk) noemen? Datzelfde gevoel van minderwaardigheid wordt gecommuniceerd in de prijs. We lazen dat jullie de producten 30% onder de normale prijs verkochten. Het hele punt was toch dat die gek gevormde sinaasappel net zo lekker is als een perfecte? Waarom zouden we er dan minder voor moeten betalen? Als we de perceptie van consumenten willen veranderen, zouden we dan dit soort tegenstrijdige signalen moeten geven? Daarnaast begrepen wij van de telers en boeren in ons netwerk dat het verkopen tegen deze prijs vaak betekent dat de boer zijn producten tegen of zelfs onder kostprijs moet afzetten. Tegelijkertijd concurreren die onder kostprijs verkochte gekke groente met de – beter geprijsde – ‘perfecte’ groente. Zo wordt het dus extra moeilijk voor de teler om rond te komen. Lijkt ons geen ideale situatie.
Ten tweede hopen we dat die ‘two days of fame’ van de gekke groente een beetje langer gaan duren. We lazen dat jullie de producten oorspronkelijk slechts twee dagen verkochten, hoewel een aantal winkels nu wel het goede voorbeeld volgt en jullie plannen schijnen te hebben om eind 2015 op grotere schaal door te gaan. We hopen dat die 21 miljoen mensen die nu wellicht overtuigd zijn van gekke groente binnenkort (misschien zelfs al in 2014?) de kans hebben om een betere keuze te maken.
Natuurlijk zijn wij zelf ook niet perfect en worstelen we ook met het vinden van de juiste manier om zoveel mogelijk gekke groente te redden. Maar we hebben wel een droom. Wij dromen van een wereld waarin gekke en ‘perfecte’ groente vredig en gelijkwaardig naast elkaar in het schap liggen. Een wereld waarin alle gekke groente op ons bord liggen in plaats van in de vuilnisbak. We hopen dat jullie ons helpen om deze droom te realiseren. Door zo snel mogelijk gekke groente voor normale prijzen in al jullie winkels aan te bieden. O, en in naam der gekke groente, noem ze dan niet lelijk!
Liefs van jullie partners in crime,
Chantal, Lisanne en Jente
Kromkommer
* Zie bijvoorbeeld campagnes van Sainsbury en Waitrose
Kromkommer is een sociale onderneming die gekke groente die nu verspild worden vanwege hun looks terugbrengt op ons bord. Eind mei dit jaar lanceerde Kromkommer een soeplijn met drie soepen gemaakt van groenten die anders verspild zouden worden. In de eerste twee maanden zijn er meer dan 7000 soepen verkocht. Kromkommer gelooft in een wereld zonder voedselverspilling en werkt samen met haar Krommunity van telers, partners en fans om ervoor te zorgen dat alle groenten en fruit, of ze nu recht, krom, dik, klein of gevlekt zijn, weer gewoon worden opgegeten.