Berlijn is hot! En helemaal op food gebied. Vegetarisch, biologisch en verantwoord behoort standaard tot het assortiment. Het ene na het andere nieuwe food concept popt daar de grond uit. Vegan supermarkten, Aziatisch quality fast food, wekelijkse markten met food trucks…. Daarom staat Berlijn al een tijd op ons lijstje om eens rond te gaan snuffelen. En nu kwam het ervan: samen met Lisanne ging ik op pad. Met de trein …. én een lege maag. En achteraf was dat maar goed ook ;-)

Een belangrijke reden voor ons om Berlijn te bezoeken is Culinary Misfits, dé Duitse versie van echte gekke groente redders. Dit initiatief was in onze beginperiode een belangrijke inspiratiebron voor ons. Tanja en Lea, twee enthousiaste meiden met een achtergrond in design, kun je wel onze voorbeelden noemen. Dus die moesten we gewoon weg wel gaan ontmoeten.

Het is snel gegaan met Culinary Misfits. Ze zijn gestart als cateraar. Ze koken de sterren van de hemel met gekke groente en bijzondere (vergeten) groente. Hiermee behaalden ze regelmatige de Duitse (en Nederlandse) media. Inmiddels doen ze veel meer. Sinds een paar weken hebben ze nu ook een fysieke plek. In de super leuk buurt Kreuzberg zit hun “Ladencafé & Kulinarische werkstatt”. Een (gecrowdfund!) cafeetje waar je lekkere gerechtjes kunt eten, gemaakt van gekke groente, en een kopje koffie kunt drinken. Mensen komen van over de hele wereld om het concept in levende lijve te zien. Onder het café zit een prachtige ruimte. Hier geven Tanja en Lea workshops over het inmaken en verwerken van groente. Op deze manier kunnen ze met heel veel aandacht het verhaal vertellen van de gekke groente en voedselverspilling.

Je kunt zien dat de dames een achtergrond hebben in design. Het café straalt het verhaal uit. Een coole muurschildering van gekke groente en overal liggen gekke groente te stralen. Hier word je blij van! We hebben lang gesproken met Lea en Tanja tijdens ons bezoek. Hun ambities reiken ook verder: ook zij willen graag een gekke groente product op de markt brengen. Hier kunnen we elkaar dus goed in helpen.  Hoe mooi zou het zijn als straks ook Duitsland een gekke groente product heeft?!

Mocht je binnenkort naar Berlijn gaan: ga langs op Manteuffelstraße 19 in Kreuzberg en proef de lekkere gerechtjes. Je bent er zo met de bus vanaf Berlin Hauptbahnhof.

Naast ons bezoekje aan Culinary Misfits bezochten wij natuurlijk nog vele leuke plekken. Dit zijn onze Berlijn favo’s:

  • Goodies en Veganz: supermarkt met enkel vegan producten waar je ook heerlijk kunt eten. De bietenfalafel wrap is echt fantastisch. En de alomgeprezen espressotaart….. Yum!
  • Momos dumplings: de lekkerste vegan en vegetarische dumplings met vullingen als pompoen en spinazie-feta. En vergeet de bananendumplings niet als dessert.
  • FBI (food with better impact): snelle worry-free Aziatische gerechten. De kokos-mango curry is een aanrader.
  • Prinzessinnen garten: een community garden midden in de drukke stad, waar je ook lekker kunt eten en als je thee bestelt mag je de kruiden zelf plukken in de tuin. Tof!
  • Rooftop bar Klunkerkranich: de coolste bar van Berlijn. Boven op een parkeergarage en je vindt het echt niet zonder te weten dat het er is. Een biertje drinken tussen de tomatenplanten. This is Berlin!
  • Ontbijtcafé Tritte Raum: Dit is echt net een huiskamer: stapels spelletjes en heerlijke ontbijtjes. Wij aten de ‘appelberg’: krokante muesli met yoghurt en een enorme berg geraspte appel met kaneel. Maar ook voor de stevigere ontbijtjes kun je hier terecht.

Er zijn nog zoveel leuke plekken dat we ze niet allemaal konden bezoeken. Wij gaan dan ook zeker terug. Berlijn, wir liebe dich <3

Groetjes Chantal

p.s. Bedankt Krommie Maaike dat we bij je mochten logeren. En thanks Groene Meisjes voor de Berlijntips op jullie blog. We’ll be back!