williamEén van de leukste dingen van mijn toch al zó toffe baan is het bezoeken van telers. Via Twitter kwamen wij in contact met William Pouw. William teelt biologische appels en peren en vertelde ons dat hij dit jaar veel hagelschade heeft. Vervelend natuurlijk, misschien kan Kromkommer helpen?

De enorme boomgaarden van William liggen in Schalkwijk. Een prachtige plek, je waant je zo op een mooi vakantieadres in Zuid-Europa. Al lopende tussen de bomen werd het issue mij al snel duidelijk. In het voorjaar heeft een enorme hagelbui de regio rond Schalkwijk belaagd. Dit heeft zijn sporen nagelaten op het fruit. Het gaat om kleine plekjes op de appels en peren, maar ook deuken en misvormingen door de hagelinslag. En je raadt het al, die willen winkels niet op de plank hebben. Het gaat om zo’n 20% van de oogst. En dat is veel! Echter, de kwaliteit van het fruit is top. Er is werkelijk niets mis mee qua smaak en vitamientjes.

Beter kijkend naar de bomen zag ik ook veel peren in vormen die ik nog nooit had gezien, de zogenaamde flesvormige peren. En tja, ook deze komen de winkels niet in. Dit heeft overigens niets te maken met hagelschade. Het is gewoon een creatie van moeder natuur waar wij met z’n allen op dit moment de schoonheid nog niet van inzien. Nóg niet.

Nu zou je zeggen: tijd voor Kromkommer appelsap of moes. Maar dat hoeft niet! William gooit namelijk niets weg. De appels en peren die niet naar de supermarkt ‘mogen’, gaan naar de industrie. Ze worden geschild voor bijvoorbeeld appelbollen of er wordt sap of moes van gemaakt. En sinds kort heeft William zelfs zijn eigen lijn met sappen, stroop en likeur die hij gaat verkopen via zijn site. Geen voedselverspilling dus! Dat maakt ons blij.

Geen vuiltje aan de lucht denk je dan. Maar dat is niet helemaal waar. Op het moment dat de appels en peren tot sap of moes worden verwerkt, krijgt de teler een prijs die soms wel 75% lager is dan wanneer ze naar de supermarkt gaan. Dat is onder de kostprijs. En als dit dan het geval is bij 20% van je oogst…. Dan heb je een probleem. En helemaal voor niks, want het fruit is gewoon perfect. Toch willen we met zijn allen die eenheidsworst van perfecte appels en peren. Zo Krom! Dit willen wij graag aanpakken. Het zou toch fantastisch zijn als al dit fruit gewoon in de schappen zou liggen?

Wat ons betreft is William een voorbeeld voor de sector. Met creatieve oplossingen wordt er niets verspild. Wij zullen de komende tijd ook andere telers gaan bezoeken om te kijken hoe de situatie daar is. Ken jij nog telers die wij moeten bezoeken? Laat het ons weten!

Groetjes Chantal