Afgekeurde producten, voedseloverschot van de plaatselijke markt, leegstaande kantoorpanden en jongeren zonder baan. Ze bungelen onderaan de ladder. Het uitschot van de voedselketen, van de stadsruimte, van het arbeidskapitaal. Afval, waardeloos….. Zou je denken. Maar op de Dag van de Architectuur bewezen we samen met RESTauranten Eetlokaal van de Boer het tegendeel: meer dan 150 kilo aan goed eten dat eigenlijk voor de afvalbak bestempeld was heeft het tot de boardroom van de Hofpoort in Rotterdam geschopt!

Tijdens 24Hofpoort, werd een groot kantoorgebouw aan het Hofplein in Rotterdam omgetoverd tot een verticale stad, met op de 24e verdieping een heus restaurant. Met een overschot aan eten, ruimte en arbeidskapitaal werd binnen no time een pop-up restaurant uit de grond gestampt met een indrukwekkend uitzicht over Rotterdam. De eerst zo verlaten kantoorvloeren veranderden in voetbalvelden, yogazalen, koffiezaakjes en skatebanen. 24 uur lang vulde het gebouw zich van top tot teen met nieuwsgierige bezoekers. Kromkommer zorgde voor kilo’s afgekeurd eten waar – als je goed kijkt – eigenlijk niks mis mee is. Dit eten steeg tot ongekende hoogte naar de 24e verdieping van de Hofpoort, waar bezoekers 24 uur lang van heerlijke gerechten konden genieten. Gerechten van verse boodschappen én van overschot. Met nieuwe bezoekers en nieuw personeel, in een ‘oude’ ruimte. Een soort oud & nieuw dus, één groot feest!

Het geeft energie om te zien dat voedselverspilling steeds minder het ondergeschoven kindje is. Het onderwerp wordt steeds vaker opgepikt door grote evenementen, bedrijven en organisaties. Tijdens 24Hofpoort hebben we met het hele team laten zien dat onbenutte ruimte, onbenut arbeidskapitaal en overschot aan eten op een grootschalige en ludieke manier nieuw leven in kan worden geblazen.

The only way is up!

Jente en Lisanne
Geven: 
een flinke dosis schouderklopjes aan iedereen die RESTaurant in Hofpoort tot een succes heeft gemaakt
Zijn: blij dat we geen hoogtevrees hebben
Gaan: dit kunstje nog eens groots over doen op Museumplein morgen (29 juni) bijDAMn Food Waste, in samenwerking met FoodGuerrilla en een groot aantal andere partners
Komen: binnenkort met een gekke-groente-primeur!