Na weken van voorbereiding was het eindelijk zover: het Bijna Waste Geweest Feest. Ruim 600 no-waste feestfeesten kwamen op zaterdag 8 november naar De Fenix Food Factory in Rotterdam om hun felbegeerde tasje op te halen. Dat zijn best veel mensen eigenlijk! Maar met ons super enthousiaste team van vrijwilligers was dat uiteraard geen enkel probleem.

‘s Ochtends vroeg begonnen de telers binnen te druppelen met hun gekke groente en fruit. Appelteler Maarten kwam met een enorme vrachtwagen met maar liefst 1500 kg appels en 600 kg peren. De regenboogpenen, tomaten, pompoenen, paprika’s, aardappelen en spruiten kwamen met een wat kleiner vervoermiddel maar overdonderde ons niet minder. Wat een mooie producten! De paprika’s en pompoenen waren iets te klein, de spruiten te groot. De tomaten en aardappelen te gek en de appels en peren hadden hagelschade. Zo was iedere soort op zijn eigen manier bijzonder. Normaal zouden deze producten het niet redden tot ons bord. Maar vandaag wel!

 

Rond 11.30 stond alles klaar en begonnen de eerste rijen zich al te vormen. Wie zegt er nou dat mensen niet van gekke groente houden? Onze twee toffe wortels, Josca en Benjamin, openen de middag met een officiële knip in de slingers. Wow! Wat een drukte en enthousiasme. Iedereen nam de tijd om zijn of haar tasje te vullen met al het lekkers. En aan het einde van de rit moest die tas uiteraard nog gewogen worden. Hiervoor hadden wij een supercharmant weegteam (onder leiding van de moeder van Chantal). Streng doch rechtvaardig zorgden zij ervoor dat iedereen een tasje mee kon nemen.

Vanaf 13.00 begon de grootste drukte wat af te nemen en daarna bleef het de hele middag doorlopen. Fijn! Toen was er ook wat tijd om rond te kijken. Want er was genoeg te beleven. Er werd hagelschade appel- en perensap gemaakt met slowjuicers (yum) en buiten kookte de Atelier de Beleving de lekkerste gerechtjes met gekke groente. Ook konden kinderen daar zelf sap maken met Krommie Leonie. Binnen was het supergezellig met muziek en lekkere hapjes en de goede sfeer in de Fenix Food Factory was als vanouds. En: het Jeugdjournaal kwam nog even langs. Hoe leuk! Dat item kun je hier terug zien.

DSC_0215

Om 15.30 hadden wij nog een bijzonder momentje op de planning staan. 10.000 Kromkommer Facebook fans is reden voor een feestje toch? Dit wilden we vieren met onze fans én met gekke worteltjestaart en cupcakes van appel-kaneel of peer-speculaas. Superlekker! Speciaal gemaakt door onze Krommie Leonie. Alles was binnen mum van tijd op. Proost! Op naar de volgende mijlpaal.

 

 

Rond 17.00 hadden vrijwel alle no-waste feestbeesten hun tasjes opgehaald en was het tijd voor de goede doelen om hun donaties op te halen. De Voedselbank Rotterdam konden we blij maken met 825 kg groente en fruit, alles betaald en gedoneerd door de no-waste feestbeesten. Geef, Resto van Harte en Hotspot Hutspot namen van alles wat mee, genoeg om weer lekker een tijd vooruit te kunnen. Dankzij jullie!

Uiteindelijk hebben we met elkaar 6.300 kg groente en fruit gered van de verspilling. Zo veel! En wat was het een feest…. Dit was zeker voor herhaling vatbaar. Doen jullie dan weer mee?

Wij willen alle vrijwilligers, telers, no-waste feestbeesten en partners (Rabobank, CrowdAboutNow, OD, Fenix Food Factory en Stichting Doen) bedanken voor deze fantastische dag. WE DID IT!

Lees ook de verslagen over het BWGF van onze Krommunity:

Akward Duckling
Sterestherster
Kaat Mossel
Tuin en Balkon
Y Fair Productions
Rosanne Vermaat
En check het filmpje van Seb

_MG_0192