‘s Avonds na je werk even langs de supermarkt voor je boodschappen, in de keuken snel een pasta in elkaar flansen en met een lekker wijntje genieten van de avond. Het is zo vanzelfsprekend. Denken we. Maar niet voor iedereen is eten – en goed eten – een vanzelfsprekendheid. Wereldwijd verspillen we 30 tot 50% van al het geproduceerde voedsel, terwijl zo’n 1 miljard mensen honger heeft. Kromkommer vindt dat krom en dus organiseerden we samen met Restaurant Fritschy, de Pauluskerk in Rotterdam en een team (tóp)vrijwilligers 38h Waste & Glory: 38 uur non-stop koken én zoveel mogelijk met ‘waste’. Een officiële wereldrecordpoging!

Na maanden van voorbereiden begon het dan écht. Op dinsdag 15 oktober stonden we al vroeg in de ochtend klaar in ons wortelpak om samen met een groep schoolkinderen de chef te ontvangen. Robbert van Gammeren (Fritschy) kwam aan met een winkelwagen vol waste. Dat was nog maar een klein deel van de honderden kilo’s waste die we in de dagen daarvoor hadden verzameld. Voor meer dan 1.000 mensen zou hij eten gaan koken. Alles onder strenge supervisie van 2 getuigen en een steward. Alles vastgelegd op video. Want zonder bewijs van deze prestatie geen wereldrecord.

Alles gerechten die uit de keuken kwamen moesten natuurlijk ook gegeten worden. Daarvoor hadden we een doorlopende stroom aan activiteiten. De schoolkinderen schoven ’s ochtends aan voor een ontbijtje met pancakes en flensjes. De bezoekers van de Pauluskerk (veelal daklozen en vluchtelingen) konden beide dagen aanschuiven voor ontbijt, lunch en avondeten. We deelden om 5:00 ’s ochtends ontbijtpakketjes uit bij het Centraal Station en zelfs de Rotterdamse politie kwam langs voor een ontbijtpakket. Overdag werd er enthousiast meegekookt tijdens de workshops: Caat Kookt liet zien hoe je van restjes weer prachtige gerechten maakt, Mariska Mell leerde kinderen Brookjes bakken van oud brood (zó lekker!) en Kromkommer verzorgde een workshop knutselen met gekke groente. Tijdens de Discosoep van de Youth Food Movement Rotterdam ging iedereen los aan de snijtafels op chille beats.

Halverwege de recordpoging, midden in de nacht, had de chef het even zwaar. De tomaten duizelden voor zijn ogen en de chocola au-bain-marie had ie nou wel gezien. Maar tegen de ochtend herpakte hij zichzelf en knalde er de volgende avond nog even een 4-gangendiner uit, wat een held! Iets voor 23.00 telden we met z’n allen af. 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 … 1 ….GEHAAAALD!

Meer info: 38hwasteandglory.nl

Jente en Lisanne
Hebben: 
nog steeds kilometers slaap in te halen
Kunnen: niet wachten om weer Brookjes te eten van het Ministerie van Revitalisering
Zijn: weer hard aan de bak voor de plannen voor 2014
Gaan: binnenkort starten met het inpakken van de Kromkommer-kerstpakketten