Zaterdag 7 november ging tijdens het Bijna Waste Geweest Feest 2 het dak eraf van de Fenix Food Factory in Rotterdam en de Vechtclub XL in Utrecht. Samen met een team van superenthousiaste vrijwilligers hebben Kromkommer en Rechtstreex  10.040 kilo groente en fruit gered wat anders niet op ons bord zou belanden. Te kleine bieten, ondermaatse pompoenen, hartvormige tomaten en knobbelige aardappelen, ze waren allemaal van de partij! Geniet mee van een terugblik op deze dag! 

Daar gaan we dan!

Vanaf 11.30 begonnen de rijen zich al te vormen met popelende bezoekers die niet konden wachten om hun felbegeerde BWGF2-tas die ze tijdens onze crowdfundingcampagne hadden gekocht te vullen met gered groente en fruit. Om klokslag 12.00 knipten de dansende wortels het lintje door en barstte het feest los!

No-waste groente en fruit

Beide locaties stonden bomvol prachtige seizoensproducten die anders verspild zouden worden om verschillende redenen. De appels en peren waren gehavend uit een hagelbui gekomen, de uien en bieten waren te klein, terwijl de rode kool weer te groot was voor het schap. De aardappelen, puntpaprika’s, wortels en tomaten waren te gek (hartvormig of tweebenig bijvoorbeeld); de broccoli, knolselderij, aubergine en stoofperen hadden een kleine beschadiging opgelopen en van de bloemkool, pompoenen en snoeptomaatjes waren er teveel geproduceerd. Superfijn om te zien dat al deze producten het dankzij 1020 no-waste feestbeesten wèl tot ons bord hebben gered!

In Rotterdam waren ook telers aanwezig. Tomatenteler Peter Duijvestijn was van de partij om alle vragen over zijn tomaten te beantwoorden, net als de telers van de Pompoenwinkel. Ook vertelde Jeroen Klompe liefdevol over zijn Hoeksche Rooie aardappelen. Die groeien grappig genoeg vaak in een hartjesvorm. Hoe zou dat toch komen? ;-)

Langs de weegdouane!

Genoeg lekkere producten dus om de BWGF2 tas met 5 kilo te vullen! Vaak lag daar toch nog de uitdaging, want hoe voelt 5 kilo eigenlijk? Dat bracht hele leuke momenten bij de weegdouane. Soms was het gewicht op een klein bietje na perfect maar vaak moest er toch nog lekker wat bij!

Van alles te doen!

Om het gezonde een beetje te compenseren kon je zaterdag ook chocolade van de verspilling redden. Tony’s Chocolonely had namelijk een lading gebroken repen die niet meer verkocht konden worden. Dat hebben we geweten want binnen een uur waren de repen uitverkocht! Tjah, wie wil dat nou niet…

Verder had je in Utrecht de kans om een plant mee te nemen die niet meer in je huis past maar niet zomaar weggegooid mag worden. Het Plantenasiel heeft ze in ontvangst genomen en is op zoek gegaan naar een nieuw baasje. Was je juist op zoek naar nieuwe bloemen, dan kon je verder feesten bij het Bijna Waste Geweest Tuinfeest van Bloemenstorm. Zij redden de bloembollen in Nederland waarvan er teveel zijn geproduceerd en zetten ze weer in bloei! Voor verpakkingsloze magic kon je terecht bij de bakfiets van Bag&Buy, de nieuwe verpakkingsloze supermarkt in Utrecht. Je kreeg zelfs een potje mee die je in hun nieuwe winkel kunt gaan vullen. Natuurlijk was ook Vechtclub XL van de partij met een gezellige stand waar je producten kon kopen van de creatieve initiatieven die zich daar huisvesten.

Voor creatieve inspiratie wat je met je pas geredde groente en fruit kan doen, was Atelier de Beleving een aanrader. Kinderen maakten de prachtigste biggetjes van peren en Gidy kookte een heerlijke Marokkaanse geredde groente stoof boven een houtvuur. Wanneer je daarna nog steeds trek had, kon je bij de stand van Kromkommer een warm soepje eten of een vers geperst fruit sapje van Rechtstreex Utrecht.

In zowel Utrecht als Rotterdam was ook aan de kleintjes gedacht. In de Raboboom van de Rabobank (partner van het Bijna Waste Geweest Feest 2) konden kinderen maar ook volwassenen hun idee tegen voedselverspilling tekenen of schrijven en die in de boom plakken. Nog beter ging dat natuurlijk met een geschminkt gezicht. Onze schminkers hebben de gekste wortels en sappige appels getekend. Zelfs op volwassenen!

Als je in Rotterdam mee hebt gefeest, dan kon je swingen op de beats van DJ Oscar Poiesz. En dan ben je waarschijnlijk ook wel even bij de foodstands langs geweest van de Fenix Food Factory, waaronder Jordy’s Bakery, kaasmakerij Booij en uiteraard de Keuken van Rechtstreex waar je kon smullen van Kromkommersoep, no-waste gerechten en versgeperst sap van afgekeurde appels en peren.

Trots

Wij hebben enorm genoten van het feest en willen jullie bedanken voor het massaal redden van al dat groente en fruit. In het bijzonder willen we onze vrijwilligers bedanken die zich vol enthousiasme hebben ingezet om het een geslaagd feest te maken. Dank gaat ook uit naar onze partners die het mogelijk hebben gemaakt om dit feest te organiseren. Rabobank, Stichting Doen, Vechtclub XL en Fenix Food Factory, jullie zijn the best!

partnerbeeldHet resultaat

Met z’n allen hebben dus 10.040 kilo groente en fruit van de verspilling hebben gered! Whoop whoop, high five aan alle groente en fruit redders! Daarbij hebben veel no-waste feestbeesten onze goede doelen ook nog een warm hart toegedragen. Maar liefst 3380 kilo is verdeelt onder de Voedselbank Utrecht & Rotterdam, het Leger Des Heils, Resto van Harte, Hotspot Hutspot en House of hope. Rond 17.00 kwamen de goede doelen aan in vrachtwagens en enorme bussen om al het geredde groente en fruit op te halen en daarmee het feest af te sluiten.

Languit op de bank genieten wij nog even na van een prachtig feest. Wil je ook meegenieten? Bekijk dan hier de foto’s van Fabian van Zwol (Rotterdam) en Jeroen Schapenhok (Utrecht).

En volgend jaar? Wie weet…..Bijna Waste Geweest Feest 3?!