krom06

Hoe het Kromkommer-avontuur begon? Op een regenachtige dinsdagmiddag op de markt! Voor een studievak hadden Jente en Lisanne zich net uitgebreid verdiept in hoe het er met de wereld voor stond. Klimaatverandering, uitputting van de aarde, opraken van bronnen… Geen rooskleurig plaatje en wat anders kan je dan doen dan actie ondernemen om daar zelf iets aan te veranderen?

Gewapend met handschoenen en plastic tassen gingen we op zoek naar eten dat weggegooid zou worden. Tassen vol groenten en fruit lagen op de markt voor het oprapen. Ook in de afvalbakken van supermarkten en restaurants was van alles te vinden. We ontdekten ook dat er containers vol goede groente worden weggegooid voordat ze überhaupt in de winkel liggen. Honderden kilo’s paprika’s die te klein zijn of gewoonweg te veel, tweelingtomaten die niet aan de standaardeisen voldoen, kromme komkommers, tweebeenwortels … Toen ging de knop echt om.

We zagen niet alleen een probleem, maar vooral ook een enorme kans. Al die lekkere, verse en vaak prachtig gevormde groenten, daar moest toch een betere bestemming voor zijn! Kromkommer was een feit. Ondanks dat er nog een scriptie geschreven moest worden en we al een onderzoeksbureau runden, schreven we ons in voor Duurzame Dinsdag. Nadat we daar op 4 september de Syntens Innovatieprijs wonnen, begonnen we een indrukwekkend en leerzame rollercoaster ride die niet meer tot stilstand is gekomen.

Sinds november 2013 zijn we we gefuseerd met  Too Good to Waste en is Chantal onderdeel van het team. We hebben onze krachten gebundeld om nog harder aan de weg te kunnen timmeren en food waste de wereld uit te helpen!

Benieuwd naar de gezichten achter de kromme komkommers, tweebeenwortels en kronkelige courgettes? Here we are!

 

 

Krommies team

_35a1980-zw

Chantal EngelenMede-oprichter en verhalenverteller
 Chantal is een food-lover in hart en nieren en wil al van kleins af aan de “wereld redden”. Na haar jeugd doorgebracht te hebben in de keuken van haar vaders restaurant, studeerde ze voeding & diëtetiek werkte bij de grote food-bedrijven. Tijdens een jaar world exploring groeide haar passie voor duurzaamheid en een cum laude master in (duurzaam) consumentengedrag volgde. Het marketinghart bleef kloppen, wat ervoor zorgde dat ze de merken La Place en Dr. Oetker nog mooier en socialer maakte. In haar vrije tijd houdt Chantal van verre reizen, fitness en hardlopen en is ze altijd op zoek naar de lekkerste en leukste koffietentjes. chantal @ kromkommer.com 

voor website

Lisa VerbruggenOrganiserende duizendpoot
Lisa heeft altijd al een passie gehad voor voedingsgedrag en gezondheidspromotie en vindt het ontzettend leuk en belangrijk om bij te dragen aan een bewustere en gezondere wereld.  Het is dan ook geen toeval dat Lisa Voeding en Gezondheid is gaan studeren in Wageningen en zich als Krommie aansloot om te strijden tegen voedselverspilling. Lisa is niet alleen gekke groente held, maar ook een held op het gebied van plannen, organiseren, regelen en het scherp houden van de rest van het team. Als Lisa er niet is… loopt het in de soep! lisa @ kromkommer.com.

jill kromkommer2

Jill OvermaatConceptontwikkelaar
Na een creatieve opleiding vertrok Jill naar de andere kant van de wereld om 3 jaar te reizen en te werken als digital nomad in vormgeving en marketing. Ze heeft toen met zichzelf afgesproken haar creativiteit in te zetten voor een mooiere wereld. Geen wonder dat ze bij Kromkommer het creatieve brein is geworden achter de vele toffe campagnes, concepten etc. die het verhaal van de gekke groente vertellen. Creatieve (duurzame) concepten bedenken én goed eten zijn haar passie. Daarom steekt ze naast Kromkommer ook veel tijd in projecten zoals het kookboek ‘Koken met restjes is leuk!’. Een echte superaanpakker dus! jill @ kromkommer.com.

Bart AupersKrommunity Builder
Bart is al van jongs af aan gefascineerd door eten en de wijze waarop voedsel wordt geproduceerd. Tijdens zijn reizen in Zuid en West Afrika leerde deze globetrotter dat voedsel wereldwijd één van de grootste uitdagingen is waaraan nog hard gewerkt moet worden. Hij vindt het gek dat zoiets simpels als goed en lekker eten zo complex is gemaakt. Bart is een echte netwerker én gezelligheidsdier (biertje?). Hij gaat zijn skills voor Kromkommer inzetten om de Krommunity nog verder te laten groeien. Kletsen?  bart @ kromkommer.com

Josca_Amersfoort

Josca SnoeiHulpheld
Josca meldde zich in de begintijd van Kromkommer spontaan aan via onze website om een actieve Krommunity-member te worden. Ze regelt alles tot in de puntjes en is een ster in organiseren. Zo zette ze tijdens 38h Waste & Glory een complete gekke-groente kinderworkshop neer. Tegenwoordig ondersteunt ze Kromkommer een aantal dagen per maand naast haar baan op de Hogeschool Utrecht. Een echte topper dus! josca @ kromkommer.com

 

Eens een krommie, altijd een krommie

Deze fantastische Krommies zijn actief betrokken geweest bij Kromkommer als grondlegger, stagiair, afstudeerder, vrijwilliger of hebben meegewerkt aan onze projecten. Zij verdienen natuurlijk ook een mooi plekje op deze pagina. Want: eens een Krommie, altijd een Krommie!

 

lisanne-van-zwol

Lisanne van Zwol
Lisanne is een kan-niet-stilzitter, die graag de handen uit de mouwen steekt om het verschil te maken. Ze krijgt energie van projecten die écht iets bijdragen aan de wereld en anderen inspireren. Mensen die groot durven denken, aanpakken en daarin ook nog succesvol zijn inspireren haar. Lisanne is mede-oprichter van Kromkommer. Inmiddels is zij niet meer betrokken op dagelijkse basis, maar vervult ze een adviesrol. lisanne[@]kromkommer.com.

Jente de Vries
Jente is een gedreven en tikkeltje rebelse wereldverbeteraar. Na een zoektocht van rechten, economie en bedrijfskunde (natuurlijk wel allemaal braaf en cum laude afgemaakt), naar Australië, Cambodja en Rusland vond Jente het ‘rechte pad’ in Kromkommer: een combinatie van impact, vrijheid, voeding, ondernemen, duurzaamheid en positiviteit. Social entrepreneurs en ‘the crazy ones’ geven haar de nodige inspiratie. Jente doet in haar vrije tijd aan yoga, houdt van ‘buiten’ en wordt blij van lekker eten en een goed gesprek.
Jente is mede-oprichter van Kromkommer. Inmiddels is zij een nieuwe weg ingeslagen en daarom niet meer actief betrokken.

mila 3

Mila TeuleProjectheld
Mila is een hele vrolijke noot in het Kromkommerteam! Ze wil graag meehelpen aan een betere en leukere wereld voor iedereen en heeft daarom gekozen om stage te lopen bij Kromkommer. Passie voor voedsel koken heeft ze niet, maar het opeten ervan wel! Alles wat weggegooid wordt en nog eetbaar is, had ook in haar mond kunnen belanden (ZONDE!). Mila is supergemotiveerd en werkt met veel energie en positiviteit aan al haar projecten. Inmiddels is haar stage afgerond, maar werkt ze mee aan projecten van de Krommies!
PUCK

Puck van den BrinkProjectheld

Puck is zich tijdens haar studententijd in Groningen steeds meer gaan focussen op gezond en milieubewust eten. In haar masterjaar in Engeland is het gevoel van ‘de wereld een beetje beter maken’ steeds meer gaan leven. Dat herkennen we bij Kromkommer maar al te goed. Daarom helpt Puck nu wekelijks met allerlei klussen en daarnaast werkt ze ook nog eens hard aan haar master scriptie. Dit noemen wij nu Kromkommerpowerrrrr.

willemijn

WillemijnStageonderzoek overproductie
Willemijn doet haar master International Development Studies in Wageningen. Voedsel is een van de grote thema’s binnen haar studie. Ze doet onderzoek bij Kromkommer naar overproductie binnen de groentesector. Toch wel heel interessant om uit te zoeken hoe het komt dat telers regelmatig met grote bergen goede, voedzame groenten blijven zitten. Met een flinke dosis nieuwsgierigheid en enthousiasme zet ze dit jaar alles op alles om daar achter te komen!
Kamps fotoshoot 18-8-14 3
Lisan van LoonProjectheld

Na een Lisanne en een Lisa, nu ook een Lisan in het team van Kromkommer! Deze krommie studeerde bedrijfskunde en milieu-maatschappijwetenschappen en valt net als de rest te plaatsen in de hokjes: “enthousiaste wereldverbeteraar” en “foodlover”. Lisan is graag onder de mensen en nieuwsgierig naar wat ons consumenten beweegt. Daarnaast is zij nauwkeurig en analytisch ingesteld. Voor Kromkommer onderzoekt zij hoe je scholieren kennis kunt laten maken met het voedselvraagstuk.

Carlina1

CarlinaConceptontwikkeling en grafisch design
Carlina heeft een grote passie voor eten en vormgeving. Deze grote liefdes komen goed van pas tijdens haar studie Food Design & Innovation. Het perfecte totaalconcept creëren van schets tot eindresultaat is helemaal haar ding. Het onderwerp voedselverspilling spreekt haar enorm aan en mede daarom heeft ze zich als stagiaire bij Kromkommer gemeld. Carlina werkt voor Kromkommer aan o.a. het ontwikkelen van een nieuw productconcept en de bijbehorende designs. Voor creatieve ideeën en de mooiste creaties moet je bij haar zijn!

Marleen RemmenKromkommer pop-up store
Marleen is sinds februari 2015 betrokken bij Kromkommer en werkt aan de conceptontwikkeling, organisatie en uitvoering van de Kromkommer pop-up store. Een superproject waar haar hart sneller van gaat kloppen, want met een achtergrond in grafisch design en vrijetijdsmanagement moet dat wel een match zijn. Zeker als je daar ervaring in de horeca en een voorliefde voor lekker eten bij optelt. Marleen heeft een sterkte interesse in duurzame voeding en innovatie foodconcepten. Deze Krommie met een creatief brein kan moeilijk stil zitten en houd van aanpakken. Daar houden we van!
IMG_4085

Sofie DikProjectondersteuning
Sofie heeft stage gelopen bij Kromkommer tijdens haar opleiding FoodDesign & Innovation in Den Bosch. Ze heeft een grote passie voor alles wat met eten te maken heeft. Vooral product- en conceptontwikkeling binnen de food-branche is wat haar trekt, en met eenzelfde visie past dat precies bij Kromkommer. Een groot enthousiasme, veel drijfkracht en flinke portie creativiteit is precies wat ervoor zorgt dat Sofie alles voor de volle 100% aanpakt en doet.
IMG_5449
Tamar van der LeeuwProjectondersteuning
Als er iets georganiseerd moet worden en we hebben wat extra hulp nodig, dan zijn we bij Tamar aan het goede adres. Als je haar niet kunt vinden: ze is te herkennen aan het enige echte Kromkommer-wortelpak!
maaike hoogstede
Maaike HoogstedeConceptontwikkeling & projecten
Bomvol energie, creatieve ideeën en een echte aanpakker: dat is Maaike. Voor ons Kromkommer Kerstpakketproject was ze in 2013 was een belangrijke toevoeging aan het team. En misschien heb je haar ook al eens ontmoet, want ze helpt regelmatig mee op onze evenementen.
fabian - kopie
Fabian van ZwolFotofanaat
Fabian studeert in Breda, maar elk vrij uurtje besteedt hij aan zijn fotografie. Kromkommer is trots dat hij al menig foto voor ons heeft gemaakt, waaronder de beroemde ‘Kromkommer’s Angels’ foto!


Dayenne BosProjectondersteuning
Dayenne is een aanpakker die graag dingen organiseert en leert. Het geeft haar energie als ze dingen kan onderzoeken, analyseren en kan meedenken met anderen om zo een bijdrage te leveren. Toen ze haar studie natuurvoedingsadviseur (bijna) had afgerond sloot ze zich aan bij Kromkommer. Dayenne was een onmisbare Krommie tijdens de crowdfunding en de officiele lancering van onze soepenlijn in mei 2014. Momenteel steekt ze veel tijd in haar eigen food blog waarmee ze mensen inspireert met gezonde, verantwoorde (biologisch en duurzame) voeding.
IMG_2251

Rinske SpijkermanConceptontwikkeling en hulp bij projecten
Met een hart wat sneller gaat kloppen door goed eten, mooie concepten en lieve mensen zat Rinske bij Kromkommer helemaal op haar plek. Als International Lifestyle Student startte ze in februari 2014 met haar afstudeerstage bij Kromkommer en heeft meegewerkt aan de realisatie van de Kromkommer soep launch en de vormgeving van onze communicatie. Rinske wil met haar positiviteit mensen aansteken en laten beseffen dat we anders om moeten gaan met onze wereld. Motto: “change the world or go home.” We love Rinske!