Kromkommer

Te krom, te dik, te klein, te veel.… te gek! Volgens schattingen wordt zo’n 5 tot 10% van alle groente en fruit in Nederland verspild vanwege hun ‘looks’. Dat is toch krom? Maar ook schommelingen in de productie en gebrek aan communicatie binnen de keten zorgen voor groente-overschotten die vervolgens doorgedraaid worden. Met de smaak en kwaliteit van al deze groenten is niets mis, maar toch belanden ze op de afvalberg, bij veevoer of in de biovergister. Kromkommer zorgt er daarom op allerlei manieren voor dat deze groente weer terugkomen op JOUW bord. Want krom is het nieuwe recht.

Over Ons Komkommer

 

 

Hoe het begon

Het Kromkommer-avontuur begon op een regenachtige dinsdagmiddag op de markt. Voor een studievak hadden we ons net uitgebreid verdiept in hoe het er met de wereld voor stond. Klimaatverandering, uitputting van de aarde, opraken van bronnen… Geen rooskleurig plaatje en wat anders kan je dan doen dan actie ondernemen om daar zelf iets aan te veranderen?

Gewapend met handschoenen en plastic tassen gingen we op zoek naar eten dat weggegooid zou worden. Tassen vol groenten en fruit lagen op de markt voor het oprapen. Ook in de afvalbakken van supermarkten en restaurants was van alles te vinden. We ontdekten ook dat er containers vol goede groente worden weggegooid voordat ze überhaupt in de winkel liggen. Honderden kilo’s paprika’s die te klein zijn of gewoonweg te veel, tweelingtomaten die niet aan de standaardeisen voldoen, kromme komkommers, tweebeenwortels … Toen ging de knop echt om.

We zagen niet alleen een probleem, maar vooral ook een enorme kans. Al die lekkere, verse en vaak prachtig gevormde groenten, daar moest toch een betere bestemming voor zijn! Kromkommer was een feit. Ondanks dat er nog een scriptie geschreven moest worden en we al een onderzoeksbureau runden, schreven we ons in voor Duurzame Dinsdag. Nadat we daar op 4 september de Syntens Innovatieprijs wonnen, begonnen we een indrukwekkend en leerzame rollercoaster ride die niet meer tot stilstand is gekomen.

Sinds november 2013 zijn we gefuseerd met een ander megatof no-waste initiatief: Too Good to Waste. We hebben onze krachten gebundeld om nog harder aan de weg te kunnen timmeren en food waste de wereld uit te helpen!
Lees meer over de gezichten achter Kromkommer

Visie, missie en kernwaarden

Missie

Redden van alle ‘gekke’ en ‘overgebleven’ groenten en fruit die anders verspild zouden worden.

Kromkommer wil verandering in de voedselketen. Dat doen we door gekke en overgebleven groenten van de verspilling te redden en ze terug op ons bord te brengen. Daar praten we niet alleen over, we komen ook in actie. Op allerlei manieren zorgen we ervoor dat die groente weer terecht komen waar ze horen: in het schap. Met ludieke campagnes, inspireerde verhalen én met de lekkerste soepen van de gekste groenten. En dat allemaal met een vrolijke knipoog, want minder verspilling kan ook leuk zijn! Zo hopen wij steeds meer mensen op onze eigen manier te inspireren om zich in te zetten tegen voedselverspilling en zich aan te laten sluiten bij de Krommunity. Want smakelijke groente weggooien vanwege hun looks of overproductie, dat is toch krom?!

Visie

“Een wereld zonder voedselverspilling.”

Wereldwijd wordt 30-50% van ons voedsel verspild. Overproductie en groente die worden afgekeurd vanwege hun looks zorgen voor een belangrijk deel van deze verspilling. Kromkommer gelooft in een wereld zonder voedselverspilling en zet zich daarom in om dit probleem aan te pakken. We willen mensen overal in Nederland inspireren om dit probleem met ons aan te pakken en samen voedselverspilling tegen te gaan. En dat is nog maar het begin, want de wereld is groter dan Nederland alleen en het probleem dus ook. Actie in de taxi!

Kernwaarden

  • Positief: wij geloven niet in een wijzend vingertje. De wereld redden is al serieus genoeg,  dus werken we graag met een dikke knipoog.
  • Actie in de taxi: met positief denken kom je ver, maar nog niet ver genoeg. Daarom komen wij in actie voor verandering en willen we een inspiratiebron zijn voor anderen.
  • Prikkelend: wij zetten graag aan tot nadenken. En dat doen we door af en toe de grens op te zoeken, te prikkelen, uit te dagen. Door te prikkelen ontstaan nieuwe ideeën, activiteiten en oplossingen.
  • The sky is the limit: elke Nederlander bewust maken van voedselverspilling en dit probleem op een positieve manier volledig uit de weg ruimen. En als dat is gelukt, dan is de rest van wereld aan de beurt. Ambitieus? Misschien wel, maar wij geloven dat het kán!
  • What you see is what you get: onze producten zijn puur. Wat wij doen is echt. Wij zijn open en eerlijk over wat we doen. Wel zo duidelijk.
  • Together works better: wij maken een begin, maar wij kunnen het niet alleen. Kromkommer wil gekke groente redden met een community, die we de Krommunity noemen.